Waiting out the rain white logo
3. marts 2022

Fri teltning

Hvad er fri teltning, hvorfor er det fantastisk og hvad må man og hvad må man ikke på steder med fri teltning?

Svenskerne og nordmændene har den helt fantastiske Allemandsretten. Det har vi desværre ikke, men vi har i stedet begrebet “fri teltning”.

Det giver måske meget god mening, vi ikke har Allemandsretten, da vi ikke har ligeså megen vild natur som vores svenske og norske naboer. Men vi har fri teltning i Danmark og det er en slags “allemandsretten light”. Her kan du læse mere om fri teltning og de regler, du skal overholde for at benytte dig af denne fantastiske regel.

Her sover vi bare under en tarp

Hvad er fri teltning?

Fri teltning er områder i den danske natur, hvor du må slå dit telt op. I skrivende stund er der hele 278 steder med fri teltning i Danmark (du kan se en liste af dem her). For at undgå at overbelaste naturen og lave “lejre” er det kun tilladt at slå to telte op ved siden af hinanden og overnatte én nat. Der ud over må teltet højst kunne rumme tre personer. Det kaldes også 1-2-3 reglen: 1 overnatning, max 2 telte og max 3-personer i hvert telt.

Regler for fri teltning

Ud over 1-2-3 reglen herover, så er der nogle enkelte andre spilleregler for at “fri teltning” kan fungere. De er listet her:

Udenfor synsvidde – sørg for at dit telt ikke er i synsvidde fra bygninger, campingpladser eller veje, hvor der kører biler. Den er ret nem at overholde, da de fleste, der dyrker fri teltning også gerne vil være lidt afsides.

Sikker brug af ild – du må kun bruge åben ild (altså lave bål) på steder, hvor der er etableret en bålplads. Det er der sjældent inde i skoven, så når du skal lave mad, skal du bruge en brænder, der er indelukket. Det er den i en Trangia.

Ryd op efter dig – al affald skal med. Når du smutter, så tilstræb, at man ikke kan se, at du har været der. Giver næsten sig selv, ikke? Du har jo heller ikke lyst til at komme til en losseplads næste gang du skal ud at telte.

Nyd roen – det er ikke tilladt at støje. Du må naturligvis grine, synge og den slags. Men det er ikke tilladt at slæbe sin soundbox med og holde fest i skoven. Både af hensyn til dyrelivet og andre. Men igen… de færreste tager i skoven for at holde fest, så det giver næsten sig selv.

Ingen motoriserede køretøjer – ja… det er til fods eller cykel i skovens veje.

Fredede områder – selvom skoven er omfattet af “fri teltning” er der områder, hvor du ikke må slå teltet op. Det er strandbredder, klitter, moser, heder, marker og lysninger. De første er nemme at undgå, men det er jo fristende at smide teltet i en lysning. Det er bare ikke tilladt.

Herunder kan du se Naturstyrelsens video om fri teltning.

Rigtig god tur ud i den danske natur. Sørg for at passe godt på det, tage hensyn til andre og rydde op efter dig selv, så vi kan beholde denne fantastiske ordning.

Ét svar til “Fri teltning”

  1. Kasper Kirkegaard siger:

    Jeg var på cykeltur rundt i DK for et par uger siden. Her var jeg taknemmelig for den nye fri teltning-ordning. Det giver en kolossal fleksibilitet, når man er på tur (for mit vedkommende cykeltur). Fordelen er, at man garanteret fred og ro (modsat shelterpladserne…). Dog er det ikke i alle af de statslige skove, hvor det er lige let at finde en plet til sit telt. Nogle af skovene er også præget af tømmerproduktion, hvor træerne står tæt og snorlige på rækker, hvilket hverken er særligt hyggeligt eller egnet til teltslagning. Men fedt vi har fået en allemandsretten light! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *