Waiting out the rain white logo
6. maj 2021

Vandretur ad Sti 100

Sti 100 har ingen tyske vandrelaugs-mærkater.

Sti 100 har ingen berømte udsigtpunkter.

Sti 100 har ingen lækre shelters eller en af Thomas Dambos lækre trolde.

Sti 100 har intet udkigstårn og det er ikke på Sti 100 at landets influencere flokkes for at tage billeder.

Men Sti 100 har meget andet. Det har rigt dyreliv, Vesterhavet som permanent følgesvend. Grus, sand, bakker, skov og strand. Nem adgang med både bil og offentlig transport og så er den rimeligt uforstyrret.

Sti 100 er snarere en slags “stiernes biksemad”. Det er ikke sådan på papiret fint, men det er alligevel noget alle elsker.

Sti 100 er en ganske ukendt sti for de fleste danskere. Og det er en skam. For den er helt fantastisk på mange måder. F.eks. er den

 • Helt vildt nem at komme til – også med kollektiv trafik
 • Smuk hele vejen – altså ikke noget med at gå 4 km ad en kedelig landevej
 • Fredelig og naturskøn
 • Godt afmærket
 • Hele tiden tæt forbundet med stranden ned til Vesterhavet
 • Perfekt til en lille gå-tur eller en noget længere vandretur
 • En del af Hærvejen og Nordsøstien
 • 21 km – perfekt til en lang dagstur eller knæk den i to eller lav din egen halvmaraton.

Så ja – der er meget godt at sige om Sti 100. Og det vil jeg prøve at uddybe her.

Sti 100 er en del af Nordsøstien

I weekenden gik min søn, Otto, vores hund og jeg Sti 100. Bare for at gøre det.

Vi parkerede bilen i Hune ved hundeskoven lige overfor Gateway. Her er det jo oplagt lige at smutte over til Hune Bageri og tanke op med en kage til turen, inden man begiver sig nordpå ad Sti 100.

De første 3-4 km kendte vi som vores egen bukselomme, da vi har vores sommerhus lige der og ofte går ad Sti 100 i området.

Da vi havde gået en 5-6 km valgte vi at gå helt ned til stranden og drikke en varm kakao og spise vores kage fra Hune Bageri, tage skoene af og få en lur i klitterne.

Sti 100 er rigtigt godt forbundet med stranden via stierne 1-40, så det er nemt at komme ned til vandet, når man tænker, man skal ha’ sig en pause. Der er nu også jævnligt bænke langs stien og mange andre gode steder at ta’ et hvil.

Der er 1000-vis af steder, der er oplagte til et hvil

Overnatning på Sti 100

Hverken sønnike eller vores hund kan gå alle de ca. 21 km der er fra Hune til Løkken i ét hug. Så vi måtte tage en overnatning og det kan godt blive lidt en udfordring. Der er rigtigt fine sheltere i Gateway Blokhus, men det ligger ligesom i starten af turen, så dem kan vi ikke bruge. Det eneste sted, man officielt kan overnatte, er Grønhøj Strand Camping lige syd for Grønhøj. Så langt nåede vi dog ikke på dag 1, så vi valgte at smide os i klitterne. Bemærk at du godt må sove på stranden, men du må ikke slå telt op. Så vælger du at overnatte, når du går Sti 100, så er det enten campingpladsen, låne en have af en flink sommerhusejer (og dem er der mange af) og slå dit telt op eller som os bare falde om i klitterne.

Winston gik omkuld inden vi fik lavet aftensmad

Udfordringer på Sti 100

Der er ikke rigtigt nogen vandposter på turen, så enten skal du slæbe meget vand med eller lige banke på ved et sommerhus og høre, om du må tanke dine drikke dunke. Vi valgte det sidste og fik aldrig et nej.

Der udover er der et par steder, hvor der er ingen eller meget dårlig mobildækning. Så er du afhængig af mobilen til at tilkalde et lift eller mødes med andre, så vær opmærksom på det.


Løb de tør for sti?

Ja – det kan man måske mene. Det er ikke sådan “helt” en sti hele vejen. For den sidste (eller første afhængigt af hvor, man starter) del af stien fra Grønhøj til Løkken er langs stranden. Det gør den måske ikke til en sti i sin oprindelige betydning. Men at gå langs et af landets smukkeste strande er trods alt ikke helt skidt.

Praktiske oplysninger om Sti 100

Du finder et rigtigt godt kort over Sti 100 her. Du kan også købe kortet flere steder for kun 5,-. Men det er faktisk ikke nødvendigt for stien er så godt skiltet hele vejen og der er masser af lokale, du kan spørge, hvis du skulle komme væk fra stien.

Skal du med kollektiv trafik til Sti 100, kan du tage til enten Løkken eller Hune.

Fra Aalborg kører bus 200 og 92E mod Hune.

Vil du starte i Løkken og gå sydpå, kan du tage toget til Brønderslev og derfra bus 209 mod Løkken.

Der er ikke rigtigt nogen indkøbsmuligheder på vejen. Ved Saltum Strand er der en iskiosk, men den var lukket, da vi var der. Så sørg for at hav provianteret til hele turen.

Solen går ned over Lille Norge, som man passerer ca. halvvejs mellem Hune og Løkken

2 svar til “Vandretur ad Sti 100”

 1. Det lyder som en super hyggelig tur. Hvordan sov I i klitterne? Bare i en sovepose på et liggeunderlag?

  Ved Grønhøj ligger der en iskiosk (og toiletfaciliteter), som har åbent til kl. 19 alle dage i sommerhalvåret (tjek deres Facebookside for aktuelle åbningstider)

 2. admin siger:

  Ja – vi smed os bare på et liggeunderlag og i en sovepose. Keep it simple 🙂

  Iskiosken var desværre lukket til vores begges store ærgelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *