15. august 2020
Thy Nationalpark med børn
Covid-19 har ramt Danmark. Danskerne er næsten tvunget til at holde sommerferien 2020 i Danmark. Det er jo en oplagt mulighed for mange til at opdage Danmarks mange skønne muligheder. Men det betød også, at vi ikke kunne leje kanoer, da vi stod i juli og ville afsted på vores årlige kanotur. Så jeg måtte spørge børnene “hvad siger I til vandretur i stedet?”
Det var de heldigvis med på og med kun 12-13 timer til afgang gik vi i gang med at pakke. Der var ikke megen tid til at lave research, men vi fandt frem til, at det skulle være i Nationalpark Thy og at vi ville starte ved Lodbjerg Fyr og gå nordpå. Så måtte vi tage tingene som de kom.
Vi var afsted med to overnatninger. Det var ret passende for to børn på 9 og 10 (vi kunne godt have taget en dag ekstra, men så skulle vi have provianteret noget mere mad). Her kan du læse om vores tur – fra Lodbjerg Fyr til Stenbjerg Landingsplads. Du kan læse lidt om vores mad, pakkeliste og se billeder og video fra turen.
Det er en rigtig fin opskrift til en vandretur med børn i Nationalpark Thy ad den såkaldte “Redningsstien”, der er et hjulspor, der løber nord-syd langs kysten.
Hvad er Nationalpark Thy?
Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark og bliver af nogle kaldt “Danmarks sidste vildmark”. Uanset hvad man synes om den betegnelse, så er det et virkeligt lækkert vandreområde og der er super smukt. Bemærk, at der er et væld af ruter i Nationalpark Thy, så du kan nemt skrue din tur sammen, så den bliver enten kortere eller længere.
Man kan bestemt ikke påstå, at Nationalpark Thy er overrendt. Du får nemt fornemmelsen af at være alene, men møder heldigvis også andre friske vandrere og cyklister på lejrpladserne. Der er stor friteltningsområder i nationalparken, så vil du gerne være alene, så er det også en mulighed.
Dag 1 – Lodbjerg Fyr til Klitheden Plantage
Vi startede ud fra Lodbjerg Fyr, hvor vi parkerede bilen. Vil man gå hele Redningsstien, så starter man i Agger, men vi fik at vide, at turen Agger – Lodbjerg Fyr var lidt kedelig, så den del sprang vi over.
Der er gratis parkering ved Lodbjerg Fyr, så her kan du smide bilen. Fra Lodbjerg Fyr gik vi igennem de ret golde, øde og ekstremt smukke plantage og nordpå. Efter en times tid gik vi væk af stien og satte os op i klitterne og spiste frokost med en smuk udsigt over vandet.
Efter en simpel frokost (knækbrød med spegepølse, vand og derefter en kop te) vandrede vi glade videre i det øde landskab.
Ruten fra Lodbjerg Fyr til Lyngby er et fint og behageligt hjulspor, der løber parallelt med kysten. Der er goldt, men virkeligt pænt på turen og på intet tidspunkt spurgte børnene “hvornår er vi der?” eller proklamerede, de var trætte. Vi gik i et stille tempo og holdt ind imellem pauser og fik et stykke chokolade.
Nuvel… da vi ramte redningshuset i Lyngby, var trætheden ved at melde sig. Det hjalp at holde et hvil her, få tanket vand og komme på toilettet. Redningshuset er i øvrigt omdannet til primitiv overnatning. Her er et toilet og 4 køjer (altså 8 overnatningspladser ialt) og man kan låne en køje for en nat for vist omkring 20,-. Vi vurderede dog, at vi gerne ville sove i lidt mere natur, så vi tog rygsækken på igen og drog ca. 2-3 km øst på ad landevejen og kom til sidst til Klitheden Shelterplads – en virkeligt smuk plads i en lysning i løvskov, med stort shelter, stor pæn bålplads og masser af virkeligt god kvalitets brænde. Her var en anden familie med fire børn og flere andre vandrere – der var super god stemning og smukke rolige omgivelser.
Vi fik slået telt op, sat risen over bålet og lavet turens første aftensmad. Menuen stod på jægergryde. Vores opskrift er ret simpel. Kog nogle ris. Imens de koger, laver vi jægergryden. Den består af bacon, cocktailpølser, flåede hakkede tomater, fløde og paprika og salt og peber. Børnene skovler det i sig. Efter aftensmaden sad vi lidt rundt om bålet, spiste lidt slik og nød at have bare tæer i klip-klappere inden vi pakkede os selv sammen i teltet og faldt om af træthed.
Dag 2 – Klitheden Plantage til Stenbjerg shelterplads
Næste morgen var der super skønt vejr. Shelterpladsen lå omkranset af store træer, så vi vågnede i dejlig skygge. Mere morgenfriske vandrere havde allerede tændt et bål, så børnene kunne gå direkte derover og sidde og stirre ind i ilden, mens jeg lavede morgenmaden. Vi var dovne på denne tur og skulle blot koge vand og hælde over en af de her havregrødsblandinger med tørret frugt. Der udover fik jeg pulverkaffe og vi fik et glas kold juice.
Aftensmad med sodavand og øl og morgenmaden gjorde, at min rygsæk var noget lettere på dag to. Så da telt og soveposer var pakket væk, var vi på farten igen.
Vi havde fra start besluttet, at vi ikke gad sætte os et mål. Vi gik i vores eget tempo og besluttede blot, hvor vi ville slå lejr i løbet af dagen.
Dag to gik vi ca. 14 km og endte på shelterpladsen syd for Stenbjerg. Det er en super fin plads, men desværre var der ikke vand. Og vi var tørlagte… så da vi havde rejst teltet, måtte vi begive os ind til Stenbjerg – en tur på omkring 1,5 km.
På kirken fik vi tanket vand og her var også et rigtigt toilet. Og så satte vi kurs mod campingpladsen, hvor vi kunne belønne os selv med en stor is. Herefter retur til shelterpladsen.
At gå de 2 x 1,5 km føltes som peanuts, når man pludselig ingen rygsæk havde på. Humøret var højt, da vi vendte kurs tilbage mod shelterpladsen (der i øvrigt har lækkert bålsted og masser af brænde).
Vel hjemvendt kunne vi kaste os over madlavningen, der bestod af en meget primitiv carbonarra. Først steger vi resten af vors bacon. Dernæst koger vi pasta penne. Når de er kogt, slår vi to æg ud i pastaen (vigtigt at gøre det, mens pastaen er varm) og rører godt rundt. Så tilsætter vi lidt fløde, salt, peber og tørret timian. Rører rundt og hælder så baconstykkerne i. Velbekomme.
Efter aftensmaden er det tid til den klassiske kig ind i bålet og spis slik-disciplin.
Udsigten 100 m vest for shelterpladsen
Praktisk
Der er et godt online kort over nationalparken her. Bemærk, at der er dårlig mobildækning ude i nationalparken, så kortet her er mest til research, inden du tager afsted.
Nationalpark Thy app’en
Du kan hente en Nationalpark Thy app. De har endda lavet det så smart, at du kan downloade materialet, så du ikke er afhængig af om der er dækning. Det havde vi gjort, men desværre blev den ved med at crashe, da vi var derude. Da vi kom hjem, virkede den selvfølgelig fint 🙂
Så have evt. et offline kort som back-up. Du finder app’en til Android her og til iPhones her.