Waiting out the rain white logo
13. januar 2023

Undgå kondens i teltet

Har du været på telttur, så har du sikkert også oplevet at vågne til et mere eller mindre vådt telt. Det er kondens.

Kondens dannes, når luftens fugtighedsniveau bliver så højt, at den ikke kan bære mere fugt i form af damp, og fugten derfor bliver til væske, som dannes som dråber på kolde overflader eller som dug på blade eller andre overflader. Det sker f.eks. når varm luft møder en kold overflade eller når kold luft bevæger sig ind i et varmt rum.

Afhængigt af luftfugtighed, temperatur m.m. kan du måske ikke helt undgå kondens, men du kan gøre meget for at undgå kondens i dit telt. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at mindske kondensen i teltet.

  • Sørg for at lufte godt ud i teltet, så den fugtige luft kommer ud og temperaturforskellen mellem udenfor og indenfor bliver udlignet. Særligt vigtigt er det at lufte ud om aftenen, inden du skal sove. (Og om morgenen, men det giver lidt sig selv)
  • Undgå at lave mad og koge vand inde i teltet. Det danner naturligvis en masse damp og det er næsten at tigge om kondens 🙂
  • Tag vådt tøj og våde sko ud af teltet om natten. Hvis du vil have det i teltet, så fold det sammen og læg det i en vandtæt pose. Så må du tørre det næste dag.
  • Prøv at sørge for noget gennemtræk eller blot lidt vindtilførsel (afhænger naturligvis af temperaturer og hvor vildt vejr, du er ude i). Men kan du få en let brise ind i teltet, så er det helt genialt.
  • Det er fedt at sove nær åer og søer, men der er fugtigheden også højere og dermed er risikoen for kondens højere. Så hvis du meget gerne vil undgå kondens, så ryk teltet væk fra søen – men ja … det er så på bekostning af den fine udsigt. You can’t have it all 🙂

Sidst men ikke mindst, så vil jeg anbefale dig at se denne her video om kondens i telt. Meget nørdet at lave en hel video om det. Den er ikke så lang, som du frygter, når du ser det her. Og der er rigtigt gode tips i den.
Så se den lige og undgå at vågne i et sjaskvådt telt

Find et nyt 2-personers telt her (bemærk – reklamelink)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *