6. september 2021
Vandring med hund
Vandring med menneskets bedste ven er noget helt særligt. Bemærk at dette indlæg ikke er et ekspert-indlæg men mere et inspirationsindlæg.
Indholdsfortegnelse
- Hvornår er hunden klar?
- Overnatning med hunden
- Taske / kløv til hunden
- Energibarer til hunden
- Inspiration til vandring med hund
- Udstyr til at vandre med din hund
Dette indlæg er til dig, der gerne vil i gange med at have din hund med på vandreture. Mine erfaringer stammer fra vores vandreture her i Danmark med vores 2 år gamle Golden Retriever Winston. Bemærk, det også er meget populært at tage på vandrerejser med sin hund og her er særligt Sverige, Norge og Tyskland populært. Der er også rejsebureauer, der arrangerer vandreture med hunde.
Hvor gammel skal hunden være?
-Det her kom bag på mig. Men en hund skal helst være omkring ét år gammel før du kan tage den med på tur. Det skyldes at dens led slet ikke er vokset ordentligt sammen.
Der udover bør du gradvist vænne din hund til at gå den distance, du ønsker at gå. Selvom din hund trofast vil følge med, så er det ikke sundt for dem at gå for langt uden træning.
Udstyr til vandring med hund.
Egentligt behøver du jo ikke andet end din hundesnor og en vandskål, men der kan være noget udstyr, der gør turen bedre. Så her nævner jeg noget af det udstyr, vi har med, når vi vandrer med vores Golden Retriever.
Bemærk: Du skal – medmindre andet er angivet – selvfølgelig altid have din hund i snor. Der er dog perioder på de danske strande, hvor du må lade din hund løbe frit. Undersøg de lokale regler for hund i snor.
Sovepose og liggeunderlag
Vi har ikke en specifik hundesovepose. Winston har min gamle sovepose, som han ligger ovenpå om sommeren og bliver pakket ind i om vinteren. Er der koldt, har jeg også et skum liggeunderlag med til ham. Det er blot et af de billige fra Spejdersport, som er klippet over til hundestørrelse. Bemærk, at jorden eller bunden af et shelter, kan være meget koldt. Så selvom du tænker at hunde er vant til at sove på jorden, så bør du i de kolde måneder medbringe et liggeunderlagen til din hund.
Jeg ved man kan få specielle hundesoveposer – men … jeg er jo nordjyde, så den slags klarer jeg med en almindelig sovepose. Vil du spare lidt på den, så købe en sovepose i en genbrugsbutik. Min hund sover i min gamle sovepose, som er åbnet helt op og viklet om ham.
Kløv
En kløv er en taske til hunden. Det er lidt en tricky ting for en hund kan ikke sige “tasken generer” eller “der er ikke ligevægt”. Så det er nogle af de ting, du skal være opmærksom på. Du skal også være opmærksom på, at hunden jo ikke lige tænker “ah jeg har kløv på ryggen, så det er en dårlig idé lige at tage en svømmetur”. Så du skal nok ikke smide din dyre elektronik i hundens kløv.
Der udover er det vigtigt, at kløven ikke er for tung og sidder med vægten ligeligt fordelt over ryggen. Sørg også for at der ikke er en skarp powerbank eller noget, der sidder og gnaver i hunden.
Der er mange, der kan lide at hunden skal bære sit eget foder. Det er meget sødt, men jeg synes, det er besværligt, da vægten så hele tiden ændrer sig. Så jeg har den til at bære sokker og den slags, som ikke er for tungt, men fylder i min rygsæk.
Inden du tager på vandretur og din hund har kløv på, så sørg for at træne den til at gå med den. De første ture skal du ikke have noget i kløven og så kan du gradvist øge vægten. Husk dog, at din hund har svært ved at sige fra. Så sørg for at
Energibarer til hunden
Ja… vi mennesker ynder jo at medbringe energibarer, chokoladekiks, chokolade og andre kalorietætte snacks, vi kan tanke “hurtig energi” på, når vi er på vandretur, så det er naturligt nok at spørge “skal min hund have energibar på en lang vandretur?”
Det er jo lidt et individuelt spørgsmål. Der er næppe nogen tvivl om, at din hund vil sætte enormt megen pris på det og producenterne af hundetilbehør har da også lavet et udbud af hundesnacks til aktive hunde. Personligt foretrækker jeg at give min hund torskerogn på tube som “energibar”. Torskerogn er både sundt og indeholder dét, hunden skal have for at kunne gå videre. Der ud over er det nemt at have med og så er det markant billigere end de kommercielle energibarer.
Nogle af de kommercielle energibarer er Siccaro Bugboost (fremstillet på insekter, hvilket jo er skønt for miljøet) til omkring 50,-.
Kronch Pemmikan lavet på fiskemel og svinefedt til omkring 45,-.
Og så den ikke så fancy, men billige og lige så god: Torskerogn til 14,95
Hvor meget vand skal hunden have?
Normalt siger man, at en hund skal have 50 ml vand per kropsvægt. Men det er under normale daglige forhold. Og din hund er mere aktiv, når I vandrer. Det afhænger naturligvis af om du går 10 km eller 30 km på en dag. Men herunder har jeg forsøgt at lave en tabel, hvor du kan se et par forskellige scenarier.
Men husk – det er din hund. Du kender den bedst. Se på den og lyt til den. Måske har den brug for mere eller mindre vand end angivet. Tabellen er kun vejledende.
Vægt | Hverdag | Aktiv |
---|---|---|
10 kg | 0,5 l | 0,75 l |
20 kg | 1 l | 1,5 l |
30 kg | 1,5 l | 2,25 l |
40 kg | 2 l | 3 l |
50 kg | 2,5 l | 3,75 l |
60 kg | 3 l | 4,5 l |
Inspiration til at vandre med din hund
Nogle gange har man brug for at blive inspireret af andre. Det bliver du forhåbentligt her.
Her finder du flere tips til at vandre med din hund.
Her kan du læse om en norsk kvinde, der vandrede 2800 km ned gennem Norge med sin malamut. Du kan følge hende her.
Facebookgruppe for danskere, der vandrer med hunde
På Facebook er en stor dansk gruppe, hvor der er mange der deler erfaring, sælger udstyr m.m. om vandring med hunde. Du finder gruppen her.
Vandrer du selv med din hund? Hvilken race er det? Hvor langt går I? -Og har du selv nogle tips til vandring med hunde, så del dem endelig i kommentarerne herunder.
Håber du er blevet inspireret til at få nogle dejlige vandreoplevelser med din hund.
Udstyr til vandring med hund
Herunder har jeg listet nogle af de producenter, der laver udstyr til at vandre med din hund. Det kan være seler, bælter, kløv m.m.
Det er meget populært at tage på vandretur med hund til vores naboer Norge og Sverige. Det er jo oplagt pga allemandsretten, den korte distance og den smukke natur. Bemærk, at hvis du tager til udlandet, skal din hund have hundepas og der er som regel krav om diverse vacciner. Sørg for at undersøge det i god tid.
I Sverige er det også et lovkrav, at din hund er i et hundebur i bilen. Det kan også være en super god idé her i landet. På siden her kan du nemt finde et hundebur, der passer til din bil.
Ruffwear laver næsten hele paletten. De laver transportable vandskåle og madskåle, seler, liggeunderlag, dækkener ja sågar også redningsveste (nok ikke så relevant for vandring). Men de dækker dig godt ind med udstyr.
Non Stop Dogwear laver seler, bælter, snore m.m. De har gjort det nemt og samlet alt deres vandreudstyr her.
Hurtta laver også seler, bælter og snore til vandring.