24. august 2021

Vandsøjletryk – hvad er det?

Skal du købe regntøj eller telt, så har du sikkert flere gange stødt på udtrykket “vandsøjletryk“. Her vil jeg beskrive, hvad vandsøjletryk er, hvad du kan bruge det til og hvordan man udregner det.

Vandsøjletryk kan måles, så det er ikke sådan et udtryk, der er opfundet af smarte marketingfolk. Helt konkret måler man, hvor mange millimeter vand, som en kvadratcentimeter af materialet kan modstå i mindst 24 timer. Det betyder, at jo højere vandsøjletrykket er, jo mere vandtæt er dit materiale.

Måleenhedens navn giver egentligt sig selv: Det tryk, som dannes af en vandsøjle (på 1 x 1 cm areal) og X mm i 24 timer.

Hvis du forestiller dig en søjle af vand på 1 x 1 cm og så f.eks. 3000 mm høj (altså 300 cm). Det er selvfølgelig lidt fjollet at forestille sig, men man kan godt forestille sig, at der dannes et tryk af vandet. Så det er dét tryk, som tøjet kan modstå, som tallet giver udtryk for.

Man kan også se på det på en anden måde. Hvis en regnjakke har et vandsøjletryk på 3000, så svarer det til at den kan klarer trykket på bunden af en 3 m (altså 3000 mm) dyb swimmingpool. Og det tal siger dig selvfølgelig ikke så meget – men det er måske nemmere at huske.

Så ganske kort: Regntøj med et højt vandsøjletryk kan modstå mere vand end regntøj med et lavt vandsøjletryk.

Man kunne naturligvis have valgt alle mulige andre måder at udtrykke hvor meget vand en regnjakke eller teltdug kan modstå, men nu er branchen blevet enige om dette her og det fungerer ret godt.

Hvad skal du bruge vandsøjletryk til?

Det er et godt spørgsmål. De færreste ved jo nok, hvad det er og hvordan man beregner det. Det er jo ikke sådan, at man i turistguiden kan læse “på Færøerne er der i marts normalt så meget regn, at du skal have regntøj med vandsøjletryk 3000 for at kunne gå tør rundt deroppe”.

Til gengæld ved du nok godt, at det regner noget mere på Færøerne end på Mallorca. Du ved også om du skal vandre eller du skal køre i bil. Så du ved sådan nogenlunde hvor “effektivt” regntøj, du skal have fingre i. Og her kan du bruge vandsøjletryk som rettesnor for om den ene regnjakke er bedre til at holde dig tør end den anden regnjakke.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *